|   Româna  |   Русский  |   English  |  
 
Prima Contact Harta
Cuvinte cheie
vezi mai mult
(Video) „Comunicăm eficient cu familia”
12.08.2014   2372 Accesări   
Materiale didactice – viu colorate – pentru copiii şi educatorii din toate grădiniţele ţării
08.08.2014   3363 Accesări   
 
 
Prima   |  Noutăţi | Cinci Cercetări-Acţiune în domeniul educaţiei timpurii de calitate au fost prezentate la grădiniţa din comuna Ciorescu, municipiul Chişinău

Cinci Cercetări-Acţiune în domeniul educaţiei timpurii de calitate au fost prezentate la grădiniţa din comuna Ciorescu, municipiul Chişinău

imprimare  
24.09.2014   2955 Accesări  

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Cinci Cercetări-Acţiune – primele realizate în Moldova în domeniul educaţiei timpurii – au fost prezentate la Grădiniţa „Licurici” din comuna Ciorescu, mun. Chişinău, în cadrul unui eveniment sub auspiciile proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”.

Cercetările-Acţiune au fost realizate de echipe de cercetători şi practicieni în cadrul proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”, implementat de către Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.  

În mesajul său adresat participanţilor la eveniment, Viceministrul Educaţiei, Liliana NICOLAESCU-ONOFREI, a menţionat caracterul novator al acestor activităţi, mai ales în ceea ce priveşte „învăţarea experenţială”. „Din această activitate putem învăţa cu toţii”, a afirmat Liliana Nicolaescu-Onofrei.   

În Republica Moldova, cele 5 Cercetări-Acţiune, realizate în 5 instituţii preşcolare din ţară grădiniţele 183 şi 130 din Chişinău, grădiniţa 2011 din Durleşti, grădiniţa 202 din Ciorescu şi grădiniţa din Horăşti, Ialoveni , s-au axat pe:

• Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din educația timpurie în baza Standardelor profesionale naționale.

• Dezvoltarea profesională la locul de muncă prin activități de mentorat și impactul acestora asupra calității practicilor de educație timpurie. 

• Evaluarea copiilor de vârstă timpurie și preșcolară în baza standardelor de învățare și dezvoltare pentru copilul de la naștere până la 7 ani. 

• Organizarea eficientă a activităţilor educaționale pe centre de interes prin implicarea elevilor-voluntari din liceu.

• Incluziunea în educaţia timpurie a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale.

Cercetarea-Acţiune realizată în instituţia preşcolară din Ciorescu a inclus şi o componentă de participare a adolescenţilor din comunitate în activităţile de educaţie timpurie a copiilor în grădiniţă în centre de învăţare pe interese. Această experienţă, povestită de voluntarii prezenţi eveniment, a fost în opinia lor una „neobişnuită, dar valoroasă pentru fiecare” dintre cei şase adolescenţi.  

Cercetările-Acţiune în educaţia timpurie au fost realizate de cercetători ai instituţiilor de pregătire a specialiştilor în domeniul educaţiei timpurii (Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” şi Universitatea de Stat din Moldova) şi practicieni cu experienţă în domeniu (directori sau metodişti ai instituţiilor preşcolare atât din mun. Chişinău, cât şi din localităţi rurale ale Republicii Moldova).

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie” este implementat de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.

Principalele repere ale celor cinci Cercetări-Acţiune în domeniul educaţiei timpurii din Moldova pot fi vizualizate AICI: Prezentare_Cercetari_Actiune.ppt

CONTACTE:

Ministerul Educaţiei

PROIECTUL „PARTENERIAT GLOBAL PENTRU EDUCAŢIE"

Telefon: +373 22 233897 

Fax: +373 22 233 139

E-mail: proiectpge@gmail.com 

Web: www.prescolar.md

Un reportaj JURNAL TV de la evenimentul din 24 septembrie 2014:

Cinci Cercetări-Acţiune în domeniul educaţiei timpurii de calitate au fost prezentate la grădiniţa din comuna Ciorescu, municipiul Chişinău. Cinci Cercetări-Acţiune în domeniul educaţiei timpurii de calitate au fost prezentate la grădiniţa din comuna Ciorescu, municipiul Chişinău. Cinci Cercetări-Acţiune în domeniul educaţiei timpurii de calitate au fost prezentate la grădiniţa din comuna Ciorescu, municipiul Chişinău. Cinci Cercetări-Acţiune în domeniul educaţiei timpurii de calitate au fost prezentate la grădiniţa din comuna Ciorescu, municipiul Chişinău. Cinci Cercetări-Acţiune în domeniul educaţiei timpurii de calitate au fost prezentate la grădiniţa din comuna Ciorescu, municipiul Chişinău.
 
Prima   Contact   Harta
 
Copyright © 2017
Ministerul Eduсaţiei al Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate.

Total vizitatori: 687844  |   ieri: 283  |   azi: 282  |   online: 15
Tel. (+373 22) 23 38 97
Fax +373 22 23 31 39
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova, bir. 431
Email: proiectpge@gmail.com